Kunst in opdracht

Wil jij kunst in opdracht laten maken? Dan is het altijd zoeken naar een kunstenaar waarvan het werk jou aanspreekt en die dergelijke opdrachten aanneemt. Sommige kunstenaars werken enkel vrij, zij willen zich volkomen door hun inspiratie van dat moment laten leiden en niet gebonden zijn aan wensen van opdrachtgevers. Dat is natuurlijk hun goed recht en het kan zijn dat je bij dergelijke personen een kunstwerk tegenkomt dat jou volkomen aanspreekt en dat ook past bij de plaats waar jij het wilt hangen of neerzetten. Maar bij kunst in opdracht wordt er toch iets anders gewerkt. Er wordt dan gewerkt vanuit de ruimte waar het beeld komt te staan of het schilderij komt te hangen. Dat betekent dat er vanaf het begin met bepaalde afmetingen rekening gehouden kan worden. Ook wordt er gekeken naar de wensen die jij als opdrachtgever hebt, bijvoorbeeld met betrekking tot het thema. Vaak wordt kunst in opdracht gemaakt voor bijvoorbeeld een bedrijf of een gemeente, waarbij het voor de laatste vaak zo is dat het in de openbare ruimte komt te staan. Dan is het ook fijn als het object daar goed past, dat het aansluiting vindt bij de buurt en door de mensen gewaardeerd wordt.

Kunst in opdracht voor openbare ruimte

Als jij kunst in opdracht voor de openbare ruimte wilt laten maken, dan is het in eerste instantie natuurlijk van belang hiervoor een geschikte kunstenaar te vinden. Je kunt hiervoor een soort van vacature uitschrijven, in de hoop dat er voldoende personen zich melden, zodat je ook echt iets hebt om uit te selecteren. Een andere aanpak die je kunt kiezen, is het werk van diverse kunstenaars bekijken en iemand uitzoeken die jullie aanspreekt. Deze kun je dan vervolgens kunst in opdracht laten maken. Een uitstekende keus voor kunstwerken in de openbare ruimte, is Albert Kramer Kunstwerken. Hij neemt altijd de tijd om de omgeving in zich op te nemen, om daaruit de inspiratie te halen. Die kan gehaald worden uit het gebruik van de plek, maar ook uit de geschiedenis. Op die manier zorgt hij ervoor dat de kunstwerken altijd aansluiten bij de omgeving. Hij kan diverse soorten kunst in opdracht maken. Je denkt waarschijnlijk als eerste aan een beeldhouwwerk of misschien een compositie van meerdere beelden, maar ook een muurschildering kan een heel goede optie zijn. Op de site van Kunstenaar-Rotterdam vind je diverse voorbeelden van kunstwerken die hij gemaakt heeft.

Speelkunst

Een bijzonder soort kunst in opdracht die hij kan maken, is de zogenaamde speelkunst. Hierbij houdt hij rekening met het feit dat mensen ook echt aan het kunstobject kunnen zitten, dat het als het ware als een speeltoestel gebruikt kan worden. Dit betekent dat de objecten dan ook aan de vereisten van speeltoestellen moeten voldoen, maar Albert Kramer weet dit als geen ander voor elkaar te krijgen. Zijn speelkunst:

  • voldoet aan de wettelijke eisen voor speeltoestellen
  • past in de betreffende ruimte waar het geplaatst wordt
  • heeft een unieke en kleurrijke uitstraling

Hierdoor zijn het eigenlijk altijd zeer geliefde objecten in de buurt en als jij voor jouw gemeente kunst in opdracht wilt laten maken, dan is het dus zeker de moeite waard om te overwegen of een dergelijk kunstobject passend is. In een kinderrijke buurt zal dit sowieso het geval zijn! Wil jij meer weten over de mogelijkheden die hij jou kan bieden? Neem dan gerust eens contact met hem op! Hij neemt graag met jou de mogelijkheden voor jouw kunst in opdracht door en zo kom je er snel genoeg achter of hij iets voor jou kan betekenen!

Reageren is niet mogelijk