Het einde van contant geld

Het gebruik van contant geld speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de mensheid. Van origine ontstaan als aanvulling op ruilhandel, groeide het uit tot een onmisbaar betaalmiddel en vormde het de fundering onder menig bloeiende economie. Dat tijdperk lijkt nu echter tot een einde te zijn gekomen, want het einde van bankbiljetten en munten komt met rasse schreden dichterbij.

Dat komt onder meer door het toenemende gebruik van zaken zoals bankpassen en – een favoriet onderwerp bij de redactie van Eurocard – creditcards. Ook betaalmethoden zoals PayPal, de Bitcoin en het in Nederland mateloos populaire iDeal doen vermoeden dat een samenleving zonder papiergeld een reëel toekomstbeeld is.

Contactloos betalen in opkomst in Nederland

Het is met name de voortschrijdende technologie die de drijvende kracht vormt achter het toenemende aantal alternatieven voor contant geld. Op andere manieren betalen wordt simpelweg steeds makkelijker. Denk hierbij onder andere aan contactloos betalen, de betaalmethode waarbij de telefoon of betaalpas slechts heel kort bij de betaalautomaat hoeft te worden gehouden.

Zoals zo vaak het geval is bij technologische noviteiten, loopt Nederland ook op dit vlak weer voorop in de wereld. De mogelijkheden op het gebied van contactloos betalen nemen zelfs zo snel toe, dat sommige supermarkten en cafés in ons land de optie om met cash geld te betalen geheel hebben afgeschaft.

Snelle ontwikkelingen in Europa

Dat het echter altijd sneller kan, blijkt uit de ontwikkelingen in Zweden. De inwoners van dit land voeren maar liefst 95% van al hun betalingen uit zonder hierbij gebruik te maken van enige vorm van contant geld. In het Scandinavische land bestaat slechts 2% van alle beschikbare financiële middelen uit cash geld.

Ook het Verenigd Koninkrijk gaat mee in de trend van papier- en muntloos betalen en zet sterk in op contactloze betaalmogelijkheden. In 2015 was 10% van de betalingen contactloos en sindsdien is dit percentage alleen nog maar verder gestegen. De verwachting is dat andere Europese landen de ontwikkelingen in Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk spoedig zullen volgen.

Wereldwijde trend niet te stoppen

Ook elders op de wereld verdwijnt contant geld langzaam maar zeker. De in ons land reeds sterk ingeburgerde pinpas werd pas in 2015 gelanceerd in de Verenigde Staten en kende bovendien een teleurstellend debuut. Het is met name de vrees voor fraude die ervoor zorgt dat Amerikaanse retailers nog niet staan te springen om vernieuwingen op betaalvlak.

Het is desondanks een kwestie van tijd voordat contant geld op wereldwijde schaal definitief verdwijnt. Of je het nu met een pinpas, creditcard of je telefoon doet – vrijwel overal kun je jouw aankoop zonder munt- of papiergeld betalen. En wat je dan het beste kunt kopen? Daar lees je in de blogs van Eurocard alles over!

Reageren is niet mogelijk