Esta usa

Bezoek je landen buiten de Europes Unie, dan heb je eigenlijk altijd een visum nodig. Voor een bezoek aan Amerika heb je bijvoorbeeld een esta usa nodig, dat je voor tijd al aan kunt vragen. En dat geldt voor meerdere landen, in verschillende gevallen dien je al vooraf visa te moeten hebben geregeld. Met andere landen heeft ons land of de EU een verdrag afgesloten, waardoor je op het moment dat je daar binnen reist en bij de douane komt een visum krijgt. Mensen die enkel binnen Europa reizen, zullen zich er even over verbazen dat een esta usa nodig is als je naar de Verenigde Staten wilt gaan. Wij zijn zo gewend geraakt aan het vrije verkeer van mensen tussen de Europese landen dat we haast vergeten dat dit wereldwijd gezien eigenlijk een heel bijzondere situatie is. Voor de meeste naties geldt echter dat zij niet zomaar mensen binnen laten, dat zij hiervoor wel visa willen zien. Een esta usa is een elektronisch visum, deze wordt op de elektronische chip van je paspoort gezet. Door dit voor de reis aan te vragen, zorg je ervoor dat de grenscontrole sneller verloopt en dat de kans klein is dat je het land niet binnen komt.

Wanneer esta usa aanvragen?

Wanneer moet je nu een esta usa aanvragen? Dit is noodzakelijk als je het land bezoekt:

  • voor vakantie
  • voor familiebezoek
  • voor een zakentrip
  • voor een overstap op een andere vlucht

Het maakt dus niet uit wat de reden is dat je voet op Amerikaanse bodem zet, je moet eigenlijk gewoon altijd een esta usa aanvragen. Wat moet je hier nu over weten? Je moet weten dat dit elektronische reisdocument een geldigheid heeft van maximaal twee jaar. Doordat het document gekoppeld wordt aan je paspoort, komt deze te vervallen op het moment dat jouw paspoort verloopt. Maar in principe kun je er dus twee jaar lang gebruik van maken, wat betekent dat je niet bij iedere reis opnieuw de esta aan hoeft te vragen. Wel is het zo dat deze maar recht geeft op een verblijf van negentig dagen. Ben jij van plan om langer naar de Verenigde Staten te gaan, dan zul je een ander reisdocument moeten aanvragen. Heb jij binnenkort een esta usa nodig? Vraag deze dan zeker op tijd aan. Hoewel alles online geregeld kan worden, is het natuurlijk wel zo dat het beoordelen van de aanvraag tijd kost. Stel dit dus niet te lang uit.

Aanvraag online regelen

Het aanvragen van een esta usa kun je dus gewoon online doen, hier zijn speciale formulieren voor. Via esta aanvragen kom je snel terecht op het juiste formulier. Dit vul je in en je regelt daarna eenvoudig via iDeal de betaling hiervoor. Jouw aanvraag wordt dan beoordeeld en na enige dagen zul je dan bericht krijgen of de verklaring jou wordt toegekend of niet. Wat zijn voor de VS nu redenen om jou de esta usa te weigeren? Dat kunnen verschillende zaken zijn. Ben jij eerder in dit land geweest en ben je toen langer gebleven dan op grond van je visum mocht, dan is er een kans dat je nu geen esta krijgt. Ook als je kortgeleden nog in Iran, Irak of Syriƫ bent geweest, loop je een grotere kans op weigering. Heb jij een strafblad of is eerder jouw visumaanvraag geweigerd, ook dan loop je kans op weigering. En aangezien een noodpaspoort niet over een elektronische chip beschikt, kun je ook in dat geval geen estaverklaring krijgen. Alles wat je moet weten over de esta usa, over het aanvragen ervan, kun je lezen op esta-aanvragen.com

Reageren is niet mogelijk