Een overactieve blaas en urine-incontinentie

Het bespreken van blaasproblemen met een vertrouwd persoon zoals een arts of een familielid, dat gaan de meeste mensen die het aangaat het liefst uit de weg. Veel mensen ervaren gevoelens van schaamte, terwijl zoveel mensen met dit probleem te kampen hebben. Ook vragen mensen zich vaak af of hun mate van urineverlies aanleiding geeft voor doktersbezoek. Er wordt immers ook regelmatig met de term ‘overactieve blaas’ gesmeten, en dat klinkt toch eigenlijk helemaal niet zo zorgelijk?

Wat is een overactieve blaas?

Iedereen roept het wel eens wanneer hij of zij voor de zoveelste keer opstaat om het toilet te bezoeken: ‘Ik heb een overactieve blaas’. Vaak heeft diegene gewoon net teveel koffie gedronken, of is het de winterse kou die ze het gevoel geeft dat ze vaker moeten. Van een overactieve blaas is in deze gevallen dan ook beslist geen sprake. Een overactieve blaas is namelijk wel degelijk een vorm van urine-incontinentie. Deze vorm komt overigens niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen voor.

Symptomen behorend bij een overactieve blaas (OAB)

Heeft u een overactieve blaas, dan heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen. Dit komt doordat uw blaasspier zich ongecontroleerd samentrekt. Hij is als het ware extra prikkelbaar en geeft uw hersenen bij het minste geringste al een seintje, zelfs als hij nog lang niet vol zit. De blaas voelt een stuk voller aan dan hij in werkelijkheid dus is. Bij sommige mensen is er slechts sprake van hevige aandrang en vaak het toilet moeten bezoeken, bij anderen treedt er daadwerkelijk ongewenst urineverlies op.

Een overactieve blaas is een vorm van urge-incontinentie

Een overactieve blaas is een type aandrangincontinentie, ook wel urge-incontinentie genoemd. Vaak kan daar bij lichamelijk onderzoek een specifieke oorzaak voor worden aangewezen. Is dat niet mogelijk, dan wordt de diagnose overactieve blaas gesteld. De klachten die een overactieve blaas veroorzaakt, blijven bovendien lang niet altijd bij alleen plasproblemen. Ook kunt u last krijgen van verstopping en pijn bij seksuele activiteit. Voor ongewenst urineverlies bestaan gelukkig voldoende hulpmiddelen. TENA is wereldwijd marktleider op het gebied van incontinentiemateriaal en heeft het juiste hulpmiddel voor elke vorm en intensiteit van urineverlies.

Wat is urge-incontinentie precies?

Urge-incontinentie betekent dat u regelmatig een plotselinge aandrang voelt om te plassen. U moet hieraan gehoor geven, want u kunt deze niet stoppen. Waarschuwingssignalen van tevoren blijven uit, waardoor u maar zeer beperkt de tijd heeft om daadwerkelijk een toilet te bezoeken. De kans op deze vorm van incontinentie neemt toe met het vorderen van de leeftijd. Vrouwen hebben er over het algemeen wat vaker last van dan mannen.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een overactieve blaas

Leeftijd speelt niet als enige een rol bij de ontwikkeling van deze klachten. Ook de overgang kan namelijk tot deze vorm van incontinentie leiden. Vaak komt dit echter wel voor in combinatie met andere zaken, waardoor we kunnen stellen dat een overactieve blaas geen standaard ontwikkeling is in het verouderingsproces. Risicofactoren zijn eveneens overgewicht, diabetes en blaasstenen. Ook zwangerschappen en bevallingen kunnen direct, maar ook later in uw leven leiden tot deze vorm van plasproblematiek. Stress, een hoge cafeïneconsumptie en blaasirritaties door een blaasontsteking vormen risicofactoren voor een overactieve blaas.

Uw overactieve blaas aanpakken met blaastraining

De kans is groot dat u er ooit al eens van heeft gehoord: blaastraining. Mensen die te maken krijgen met urge-incontinentie, zijn vaak geneigd zeer regelmatig naar het toilet te gaan, ook wanneer ze nog niet voldoende aandrang voelen. Dit maakt het probleem echter alleen maar groter. Middels blaastraining kunt u uw blaas trainen. U doet hierbij specifieke oefeningen, waarbij u het plassen steeds iets meer uitstelt. Een bekkenfysiotherapeut kan u hierbij begeleiden. Binnen drie maanden zijn de klachten bij de meeste mensen sterk verminderd of zelfs gestopt.

Reageren is niet mogelijk